Zrób to sam - domowe mleko migdałowe

Opublikowany: 13.05.2016

Zrób to sam - domowe mleko migdałowe

Jak zrobić domowe mleko migdałowe w 4 krokach:

1. 250 g migdałów zalej wodą i zostaw na noc.

2. Następnego dnia przecedź migdały.

3. Wsyp je do blendera i zalej dwoma litrami świeżej wody (filtrowanej albo źródlanej) i wszystko zblenduj.

4. Przy użyciu gęstego sitka, gazy albo specjalnego woreczka do przygotowania mleka roślinnego dokładnie odciśnij pulpę migdałową. To co wypłynie to jest właśnie mleko migdałowe.

Mleko migdałowe ma delikatny lekko słodkawy smak. Można z powodzeniem zastąpić nim tradycyjne mleko krowie w kuchni. Jest niezastąpione w diecie bezmlecznej i bezsojowej. Zachowuje trwałość przez ok. 3 dni – oczywiście trzymane w lodówce ;)

foto: flickr.com/photos/mynameisharsha/

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies