"Złote mleko" - rozgrzej się

Opublikowany: 19.04.2016

Dzisiaj gwiazdą wieczoru jest kurkuma – a dokładnie przyrządzane na jej bazie tzw. „złote mleko”. Ten tradycyjny hinduski napój rozgrzewający zdaje się być antidotum na wiele problemów zdrowotnych. Niestrawność, bóle stawów, zszargane nerwy, bezsenność czy przeziębienie – można by wymieniać w nieskończoność. A co najważniejsze naukowcy wykazali bardzo silne działanie przeciwnowotworowe!
Zaczynamy od przyrządzenia pasty: pół szklanki kurkumy mieszamy z jedną szklanką wody i dodajemy do tego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Następnie podgrzewamy wszystko w rondelku, aż powstanie gęsta pasta. Po wystudzeniu przekładamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Aby otrzymać „złote mleko” należy rozpuścić w szklance ciepłego mleka 1 łyżeczkę naszej pasty. Mleko może być tradycyjne, kozie albo roślinne (np. kokosowe, migdałowe). Do smaku dodajemy wedle uznania miód, cynamon, chili, imbir albo wanilię

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies