"Czarne złoto" alternatywą dla cukru.

Opublikowany: 18.04.2016

Nazywana „czarnym złotem” melasa, bo o niej mowa, to naprawdę zdrowa alternatywa dla cukru. Stanowi produkt uboczny przy jego produkcji. Mamy zatem do wyboru melasę trzcinową i buraczaną, ale także melasę daktylową i z agawy. Jest to ciemnobrązowy, gęsty, słodki syrop o bardzo wysokiej zawartości witamin i minerałów. Łyżeczka melasy trzcinowej zawiera tyle wapnia co szklanka mleka, a żelaza tyle, co dziewięć jaj. Oprócz tego melasa zawiera również miedź, magnez , potas, cynk i witaminy z grupy B. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki dużej zawartości żelaza regeneruje krwinki, natomiast obecny w niej chrom odbudowuje trzustkę.
Można ją używać na wiele sposobów. Zastąpi zwykły cukier przy słodzeniu herbaty albo kawy. Nadaje się do ciast, tortów i pierników, ale także do jogurtu z musli, twarogu, naleśników czy ryżu. Można nią smarować chleb zamiast miodu lub konfitury.
A do tego wszystkiego, melasa to produkt niskokaloryczny i może być pomocna przy odchudzaniu, gdyż ogranicza wchłanianie kalorii podczas trawienia. Smacznego!

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies