Najlepsze roślinne źródła białka

Opublikowany: 11.06.2018

Najlepsze roślinne źródła białka

Białko w diecie kojarzy Ci się tylko z mięsem oraz nabiałem i z trudem wyobrażasz sobie dla nich zastępstwo w postaci produktów roślinnych? Czytaj dalej, poznaj najlepsze roślinne źródła białka i przekonaj się, że to możliwe!

Co z tym białkiem

Białka dzielimy na grupy pełno- oraz niepełnowartościowe. Te pierwsze zawierają wszystkie osiem aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach oraz ilościach, a drugie dostarczają tylko niektóre z nich. Powszechnie przyjmuje się, że pełnowartościowe białko zawierają produkty zwierzęce, natomiast niepełnowartościowe - produkty roślinne. Mimo wszystko najlepsze roślinne źródła białka w diecie pozwalają skutecznie uzupełniać ją o wszystkie niezbędne aminokwasy.

O czym warto pamiętać?
Jeżeli chcesz dostarczać białko za pośrednictwem produktów roślinnych, musisz korzystać z różnych źródeł. Dzięki temu dostarczysz organizmowi wszystkie aminokwasy egzogenne, potrzebne m.in. do budowania pięknych mięśni.

Najlepsze roślinne źródła białka

Soja - pierwsze miejsce na liście. W 100 gramach znajdziesz aż 34 g. białka. Pamiętaj jednak, żeby z konsumpcją soi nie należy przesadzać - występujące w niej izoflawonoidy mogą zaburzać pracę tarczycy.

Soczewica - w sklepach znajdziesz żółtą, zieloną, czerwoną lub czarną. Poza białkiem zawiera też mnóstwo błonnika pokarmowego. W zależności od odmiany w 100 gramach znajdziesz od 25 do 26 g białka.

Ciecierzyca - smaczna i uniwersalna. Idealna jako dodatek do sałatki lub dania głównego, świetna baza do pysznych zup-kremów oraz hummusu. 100 gramów zawiera 22 g białka.

Tofu - 14 g białka w 100 gramach

Fasola - 29,5 g białka w 100 gramach

Ziarna - chrupiące i smaczne jako dodatek do sałatek czy deserów, stanowią też bogate źródło mikroelementów oraz białek. W 100 gramach produktu znajdziesz:

- słonecznik - 23 g białka
- pestki dyni - 30 g białka
- sezam - 18 g białka

Komosa - zawiera spore ilości dobrych składników takich jak magnez, fosfor, potas czy wapń. W 100 gramach znajduje się, w zależności od rodzaju, od 12 do 14 g białka.

Chcesz zadbać o dobrej jakości białko w swojej diecie? Urozmaicaj codzienny jadłospis produktami roślinnymi. Komosa doskonale zastąpi makaron albo ryż. Ziarna zdadzą egzamin jako dodatki do sałatek, z cieciorki zrobisz pyszną zupę, a z fasoli - niesamowicie czekoladowe brownie! Mnóstwo inspiracji znajdziesz w sieci.

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies