Domowej roboty masło - jedz zdrowiej!

Opublikowany: 20.11.2017

Domowej roboty masło - jedz zdrowiej!

Dobrej jakości masło jest źródłem zdrowych tłuszczy, tak potrzebnych w naszej diecie. Tylko co zrobić, jeżeli ceny sklepowych osełek są coraz wyższe, w dodatku trzeba się mieć na baczności, bo skład niektórych z nich pozostawia wiele do życzenia?

Nasza odpowiedź na Twoje zmartwienia to domowej roboty masło. Prawdziwe, najlepsze. Jego cena jest niższa niż tego kupowanego w sklepie, a skład o wiele lepszy - w maśle domowej roboty nie znajdziesz ulepszaczy, za to rozkochasz całą rodzinę w wyjątkowym śmietankowym smaku.

Spokojnie, nie myśl o godzinach ubijania śmietany w maselnicy pamiętającej czasy Twojej babci. Dzisiaj przygotowanie masła domowej roboty to 20 minut pracy, a jedyne, czego potrzebujesz, to:

ok. 600 ml tłustej śmietany (min. 30%)
mikser do ubijania
0,5 l zimnej wody
duża miska
sito
szczypta soli - jej dodanie ułatwi oddzielenie maślanki od masła

Przelej śmietanę do pojemnika i ubijaj na średnich obrotach. Śmietana będzie zmieniać swoją konsystencję, od płynnej, przez bitą śmietanę po maślankę z widocznymi grudkami tłuszczu.

Teraz oddziel maślankę od masła. Nad pojemnikiem umieść sito i przełóż na nie masło odsączając maślankę. Uformuj z niego zwartą bryłę i zanurz w zimnej wodzie. Ugniataj ręką lub łyżką, żeby pozbyć się resztek maślanki. Wymieniaj wodę i powtarzaj do momentu, w którym pozostanie ona czysta.

Powstałe masło uformuj w osełkę, kulkę lub co zechcesz. Przechowuj w lodówce - jego świeżość to około dziesięć dni, nadmiar możesz oczywiście zamrozić. Prawda, że proste? Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym chlebem i jako dodatek do jajecznicy.

Nie zapominaj, że w gratisie masz jeszcze pyszną maślankę. Przelej ją do pojemniczka i wypij lub dodaj do ulubionego smoothie. Smacznego!

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies