Co najlepiej zrobić ze szparagów? Pyszną i pożywną zupę krem.

Opublikowany: 09.06.2017

Co najlepiej zrobić ze szparagów? Pyszną i pożywną zupę krem.

Z radością ogłaszamy, że rozpoczął się sezon na szparagi! Ale uwaga: jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Za to długa jest lista ich zalet: są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, uznawane są również za afrodyzjaki.

A co najlepiej zrobić ze szparagów? Pyszną i pożywną zupę krem. Oto przepis:

1. 2 pęczki białych szparagów należy opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), obrać łodyżki i pokroić na kawałki.

2. W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kostkę 1 dużą cebulę. Następnie dodać 2 ziemniaki obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 ziemniaki. Całość smażyć ok. 5 minut.

3. Dodać szparagi (oprócz główek) oraz 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1 - 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.

4. Przygotować 1,25 l bulionu warzywnego lub mięsnego i wlać gorący bulion, a następnie zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Całość zblendować z dodatkiem 100 ml śmietanki kremówki na idealnie gładki krem, pozostawiając kilka główek szparagów do dekoracji. Dodać pieprz do smaku.

5. Zupę można dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów.

6. Zupę można podawać z chipsami z bekonu i rukolą.

Zobacz także:

Bądź z nami na bieżąco!

Chcesz jako pierwszy dowiadywać się o nowościach i promocjach na Allforeko.pl? 

 

*możesz zrezygnować w dowolnej chwili

Serwis Allforeko wykorzystuje pliki cookies. Przeglądanie witryny oznacza zgodę Użytkownika na ich wykorzystywanie oraz zapisywanie. Szczegółowe informacje w zakładce: Polityka cookies